TaalBed​rijf NL​​

REDACTIE​​

Een redacteur/redactrice weegt, bewerkt en/of corrigeert teksten uit sociale media, krant, website, app of zakelijk of wetenschappelijk nieuws. Het gaat erom een helder en aansprekend verhaal voor een breed publiek te maken.

Stella Braam is een gevierd onderzoeksjournaliste en schrijfster van meerdere controversiële boeken. Uitgeverij Singel stelde voor om haar oeuvre om te werken naar een tv-serie getiteld 'Gajes'. 

Samen met Stella ontwierp Peter Konter een stappenplan met diverse documenten waarin naar believen - en naar gelang van inspiratie - gewerkt kan worden. Recent is de laatste hand gelegd aan een pilot-aflevering; synopsissen van afzonderlijke afleveringen bevinden zich in vergevorderd stadium. Stella: "Ha Peter, heb hier zo veel vertrouwen in. 👍 Dank voor de inspiratie en enorme inzet. Ik voel dat onze tv-serie een groot succes gaat worden." 


Werk van Stella Braam bij Singel Uitgeverijen:

'De blinde vlek van Nederland. Reportages over de onderkant van de arbeidsmarkt' – een verslag van haar belevenissen als undercoverjournaliste in laaggeschoolde baantjes. In 1997 verscheen (i.s.m. met Mehmet Ülger) 'Grijze Wolven. Een zoektocht naar Turks extreem-rechts.' De auteurs werden na de publicatie van dit boek met de dood bedreigd en moesten enkele weken onderduiken. In 'Tussen gekken & gajes' zocht Braam de grenzen op van de onderste regionen van Nederland, onder het motto: ‘Om het wereldje te leren kennen, moet je er zelf deel van uitmaken.’ In 2005 verscheen 'Ik heb Alzheimer', waarin Stella Braam de lotgevallen van haar vader, die Alzheimerpatiënt is, volgt. De herziene editie, met nieuws over de ‘Alzheimerindustrie’ verschijnt in oktober 2014. 'Ik blijf thuis!' is Braams verslag van haar strijd voor het zelfstandig laten wonen van haar moeder.

https://www.singeluitgeverijen.nl/nijgh-van-ditmar/auteur/stella-braam/ 

Drs. Rinus Feddes is bedrijfskundige/bedrijfssocioloog en docent/hoofdonderzoeker aan de Hogeschool Rotterdam. Hij promoveerde in 2018 aan de Universiteit Utrecht op de dissertatie 'Onderbuikgevoelens & Roddelen'.  TaalBedrijf NL verzorgde het eerste redactietraject, van manuscript tot overdracht aan begeleiders en Promotiecommissie, van deze spraakmakende studie naar de rol van informele communicatie in bedrijven en instellingen, aangevuld met praktijkvoorbeelden en (razend interessante!) historische achtergronden. Een aanrader!

   

Michel Exel publiceerde bij Uitgeverij Aspekt in 2020 'Dansen met de Duivel'. Zowel auteur als redacteur spraken van een ideale samenwerking. Citaat: “Ik heb altijd veel woorden nodig om duidelijk te maken wat ik bedoel, Peter daarentegen is een meester in het weglaten waarbij toch de kern van het verhaal intact blijft."

Oud-medewerker van TaalBedrijf NL Yvonne Lammers schreef tientallen mini-biografieën ter ere van in Holten begraven Canadese soldaten. Daarnaast werkt zij vandaag de dag samen met andere projectdeelnemers aan de input van omvangrijke data met betrekking tot gesneuvelde Canadese militairen wier graven zich op de Canadese Begraafplaats in Holten bevinden. (Database Canadese Begraafplaats Holten) Ook redigeerde zij i.s.m. Jan Voogt het boek 'Holtense Canadezen' van Jan Braakman. (in opdracht van de Research Commissie Informatiecentrum Canadese Begraafplaats) 

Het boek 'Holtense Canadezen' van Jan Braakman beschrijft hoe 75 jaar geleden geallieerde troepen door Oost-Nederland trokken, waarbij de inwoners van Overijssel werden bevrijd van de Duitse bezetting. Op de Holtense Canadese Begraafplaats bevindt zich de laatste rustplaats van Canadese militairen die in de laatste oorlogsmaanden - en soms zelfs nog ná de Bevrijding - omkwamen.

Alexander von Schmid, wiskundige en filosoof, bewijst zich met ‘De eerste antisemiet en de laatste paus’ als een aanstormend schrijftalent. De auteur ging niet over de spreekwoordelijke één nacht ijs, maar werkte samen met TaalBedrijf NL aan een stap-voor-stap-review door het veelgelaagde manuscript van 'De eerste antisemiet en de laatste paus'. Historische passages en locaties werden waar nodig van een kaartje of extra achtergrond voorzien; dialogen aangescherpt - en waar de inspiratie al te dwingend opborrelde werd soms door de auteur nog een krachtig exposé of dialoogje toegevoegd.


Uit de eerste recensies:

  • “Een revolutionair boek!”
  • “De vele dialogen maken het dynamisch en nemen de lezer echt mee in het verhaal. De korte hoofdstukken houden goed de vaart erin maar maken ook nieuwsgierig, ze eindigen (bijna) altijd met goeie ‘cliffhanger’. Inhoudelijk vond ik de 2 verhaallijnen van Paus Franciscus en van Jezus (en Jozef) leuk en interessant. Ze grijpen op bepaalde momenten ook echt mooi op elkaar in als het om het evangelie van Marcus gaat, de inzichten die de verhaallijnen opleveren zetten aan tot denken en ik vond ze bovendien verrassend.”
  • “Ik heb het boek al aan het begin van de vakantie gelezen. Allereerst vond ik het goed geschreven, het leest prettig en vlot.”